Home Persvermeldingen
Persvermeldingen

Oktober 2011: Item 'Hôrs a/d Maas haet Talent 2011' bij TV Reindonk

Bij het nieuwsprogramma is op zondag 2 oktober een nieuwsitem uitgezonden over 'Hôrs a/d Maas haet Talent'. Bekijk het filmpje via deze link

 

September 2011: Item Jubileumweekend Koninklijke Harmonie Lottum bij TV Reindonk

TV Reindonk heeft een nieuwsitem gemaakt over ons jubileumweekend. Bekijk het filmpje (ca. 4 minuten) via deze link.

 

Juni 2011: Artikel 'Dagblad De Limburger' Harmonie op z'n Lottums:

fotokrant_juni

door Leon Janssen

De Koninlijke Harmonie van Lottum bestaat 160 jaar. Het oudste lid, de 81-jarige Henk Hendrix, en de jongste muzikante, de 12-jarige Eline van den Brandt, vertellen samen over de aantrekkingskracht van hun geliefde muziekvereniging.

Hun leeftijden verschillen bijna 70 jaar van elkaar, maar toch zijn ze lid van dezelfde vereniging: Harmonie Lottum. Eline van den Brandt is 12 jaar en het jongste lid. Henk Hendrix is met zijn 81 jaar de oudste muzikant van de harmonie. Maar nog lang niet zo oud als de muziekvereniging zelf, want die bestaat liefst 160 jaar.

Of ze het leuk vindt tussen al die oude muzikanten. 'Jawel hoor' antwoord Eline van den Brandt. 'Ze hebben meer ervaring, daar kunnen wij jongeren nog van leren.' Hendrix glimlacht. 'Dat zal wel meevallen' zegt hij bescheiden. Ík vind het fantastisch dat die jongere leden al zo goed kunnen blazen. Ongelooflijk hoe snel ze leren. Zo'n opleiding had ik graag willen hebben toen ik lid werd bij de harmonie. Ik ben sowieso jaloers op al muzikanten die een stuk horen en het dan zo na kunnen spelen. Ik heb toch mijn bladmuziek nodig.' Dat Hendrix lid werd van de harmonie is al wat jaartjes geleden. Na de oorlog werd de harmonie nieuw leven ingeblazen en had ze leden nodig. Henk Hendrix meldde zich aan ('ik kon niet voetballen en verder was er niks in Lottum') en kreeg een altsaxofoon in de handen gedrukt. Dat werd later een baritonsaxofoon. Muziek en gezelligheid tijdens festivals, serenades en weifeesten hielden de Lottumer gebonden aan zijn harmonie. 'Er werd toen regelmatig veel gedronken tijdens en na optredens' herinnert hendrix zich. 'Dat is nu toch wel heel anders, serieuzer. Die harmonie was in de beginjaren ook nog een echte mannenclub. 'De eerste vrouwen kwamen pas in de jaren 60 bij de harmonie. toen pas werd het een echt gemengd gezelschap. Met bokken en geiten. Dat kun je je niet voorstellen he Eline?'

Eline knikt. Zij is het inderdaad niet anders gewend dan dat de harmonie een gemengd gezelschap is. De leerlingen van groep 8 van basisschool de Bottel kwam bij de harmonie toen ze 9 jaar was. Een tijdlang was ze lid van de jeugdharmonie, maar nu mag ze met haar dwarsfluit met de groten meespelen. 'Het samen spelen vind ik eigenlijk wel het leukste aan de harmonie' vertelt ze.'Een paar keer heb ik al op mogen treden.' Muziek zit wel een beetje in het bloed van de familie van den Brandt. Haar broers speelden gitaar en trompet en opa was al ene toeteraar.

Eline van den Brandt verheugt zich al op de jubileumviering in september. Tijdens het promsconcert worden ook bekende liedjes gespeeld zoals 'Nothing else matters' van Metallica en 'I've got the music in me' van Kiki Dee, weet ze.

'Prima' vindt ook Hendrix. 'Alleen jammer dat het soms zo loeihard gaat bij zo'n nummer van Metallica. Omdat er een band meespeelt. Het spelen van muziek van Metallica vind ik niet zo erg, alleen het luisteren ernaar wordt dan een kwelling.' Tja, leeftijd heeft zo zijn beperkingen.

 

Koninklijke Harmonie Lottum zoekt hét talent van Horst aan de Maas

Hoewel de Koninklijke Harmonie Lottum nu 160 jaar bestaat, wordt het jubileum pas eind september gevierd. Het jubileumweekeinde begint 23 september met de talentenshow 'Hors aan de Maas haet talent'. Daaraan kan iedereen uit de gemeente meedoen. Een jury beoordeelt de deelnemers. Uiteindelijk komt er 'Ut talent vaan Hors aan de Maas' uit de bus.

Een Promsconcert staat voor zaterdag 24 september op het programma. Het promsconcert bevat vele bekende nummers en natuurlijk ook zang en dans. Zondag 25 september is er een muzikaal Matinée met optredens van verschillende muziekgezelschappen uit de regio. Wie meer wil weten over de jubileumactiviteiten van de Koninklijke harmonie van Lottum, wordt op de hoogte gehouden via http://twitter.com/Kon-HarmLottum.

 

1 juni 2011: Artikel 'Hallo' Koninklijke harmonie 160 jaar:

http://www.hallohorstaandemaas.nl/Koninklijke-Harmonie-Lottum-160-jaar

 

30 september 2010: Artikel 'Hallo' Dirigent koniniklijke harmonie stopt:

http://www.hallohorstaandemaas.nl/Dirigent-koninklijke-harmonie-Lottum-stopt

 

15 juli 2010: Artikel 'Hallo' Kasteelconcert bij De Borggraaf in Lottum:

http://www.hallohorstaandemaas.nl/Kasteelconcert-bij-De-Borggraaf-in-Lottum

 

3 juni 2010: Artikel 'Hallo' Lottum in Beeld en muziek succesvol:

http://www.hallohorstaandemaas.nl/Lottum-in-beeld-en-muziek-succesvol

 

22 april 2010: Artikel 'Hallo' Uniek concert harmonie Lottum:

http://www.hallohorstaandemaas.nl/uniek-concert-harmonie-lottum

 

17 december 2010: Artikel 'Hallo' 4 jubilarissen samen 175 jaar:

http://www.hallohorstaandemaas.nl/Vier-jubilarissen-samen-175-jaar