Home Opleidingen
Opleidingen

AMV / Muziek in de klas

Basisschool de Bottel uit Lottum is in 2010 gestart met Muziek in de Klas (MIK). Leerlingen van groep 4 en 5 krijgen door deze opzet allemaal een basisopleiding muziek. Wij leveren als harmonie, in afstemming met de Bottel en de muziekleerkracht een bijdrage aan het programma hiervan. Doel is om leerlingen geïnteresserd te krijgen in het maken van muziek bij Koninklijke Harmonie Lottum.

Jeugdopleidingen

De muzieklessen van onze muzikanten worden verzorgd door onze ervaren muziekleerkrachten. Leerlingen krijgen o.a. les van Marloes Berden (dwarsfluit), Frank van Hassel (saxofoon), Eric Roefs (trompet, tuba en hoorn), Jacqueline Roodbeen (klarinet) en Roel van Helden (slagwerk).

De lessen worden gegeven op verschillende locaties, o.a. in de Smetenhof en basisschool in Lottum.

Opstaporkest

Op woensdagavond repeteren de leerlingen van 18.45 - 19.30 uur onder leiding van Frank van Hassel in het Opstaporkest. Kinderen beleven veel plezier in het samen muziek maken. Door hier vroeg mee te beginnen, krijgen de leerlingen sneller de vaardigheden om samen te kunnen werken en musiceren onder de knie en wordt het plezier van het spelen van een instrument vergroot. Beginnende leerlingen kunnen zodra zij de basisvaardigheden onder de knie hebben, in overleg met de muziekdocent instromen in het opstaporkest.

Inrichting instrumentale aanbod

Er wordt gewerkt volgens de eisen van het landelijke HaFa raamleerplan. Gemiddeld duurt de fase in de A opleiding twee tot drie jaar, in de overige fases twee jaar.

• A opleiding: voor de beginnende instrumentale leerlingen
  • B opleiding: voor de instrumentale leerlingen in het bezit van de basisvaardigheden
  • C opleiding: voor de gevorderde instrumentale leerlingen
  • D opleiding: voor de zeer gevorderde instrumentale leerlingen
  • Breedtestroom: voor leerlingen die geen examens willen doen, maar zich wel verder willen ontwikkelen op hun instrument

Examens

• Gemiddeld doet een A t/m D leerling eenmaal in de twee jaar een examen voor zowel theorie als praktijk. Een leerling sluit bij een voldoende resultaat het niveau af en kan doorstromen naar het volgende niveau.
  • Tijdens het examenjaar doet een leerling een aantal praktijkdeelexamens, verspreid over het cursusjaar en legt een afsluitend praktijkexamen af tijdens de examenweek.
  • Tijdens het examenjaar volgt de leerling apart 6 theorielessen en legt een theorie examen af.

Aantal lessen en lesduur

• 36 lesweken verdeeld over 3 lesblokken van respectievelijk 11, 12 en 13 weken.
  • de lessen duren minimaal 45 minuten in groepsverband
  • in voorkomende gevallen 20 minuten (A fase, B fase en Breedtestroom) individueel
  • in voorkomende gevallen 25 minuten (C en D fase) individueel

Presentaties

• Aan het einde van het eerste en tweede lesblok vindt er een presentatie plaats tijdens de les, waarbij de ouders en de contactpersoon van de vereniging uitgenodigd worden.
  • Aan het einde van het derde lesblok vindt er een presentatie plaats in samenwerking met de vereniging. Hierbij zijn alle belangstellenden welkom.
  • Daarnaast zal een leerling vanaf het tweede lesjaar jaarlijks deelnemen aan een solistenconcours, georganiseerd door de verenigingen.

Keuze muziekinstrument

Wil uw kind graag muzieklessen gaan volgen, dan kan hij/zij een eerste en tweede voorkeur voor een instrument doorgeven. In overleg met de muziekdocent, de vereniging en met u als ouder(s) wordt de definitieve keuze gemaakt. We kijken hierbij uiteraard naar het kind en naar de beschikbaarheid van het gewenste instrument. De aanschaf van instrumenten is zeer kostbaar, waardoor we bewuste keuzes moeten maken in investeringen hierin. Er kan daarom een wachtlijst ontstaan voor bepaalde, populaire instrumenten. Heeft uw kind interesse in een instrument dat (eventueel tijdelijk) niet voor handen is, dan wordt een ander startinstrument geadviseerd zodat hij/zij de basisvaardigheden zoals noten leren al onder de knie heeft. Na verloop van tijd kan het kind indien gewenst, overstappen op het gewenste instrument zodra dit wel beschikbaar is.

Informatie en opgaves

Heeft u vragen over de jeugdopleidingen die Koninklijke Harmonie Lottum haar leden kan bieden of wilt u uw kind opgeven? Neem dan contact op met Inge Hulsen, tel. 06 1921 8411 of stuur een Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .